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rassegna stampa

The worldwide events guide from Frommer's

Da Cesari, Bologna. Courtesy of Da Cesari
when:     Daily; not Sun
where:     Da Cesari
time:     Mon-Sat 12.30pm-2.30pm & 7pm-11pm

South of Piazza Maggiore square, century-old Da Cesari's elegant but playfully rustic decor highlights the fine regional cuisine on the menu. The varied selection includes cold meats and salads, regional tortellini and veal and duck dishes.  Da Cesari, Bologna. Courtesy of Da Cesari

The Best Ravioli in Bologna is at Da Cesari by A.J. Rathbun on April 23, 2009

Okay, I’m not saying I’ve had every single offering of ravioli Bologna has to offer (it is called “Bologna la grassa” or “Bologna the fat,” due to the abundance of reknowed eating, eateries, and eating opportunities after all). But, I was lucky enough to recently be in the city for a couple of days (I suggest everyone visit at least once, by the way), where I had one of the finest dinners ever at Da Cesari, at Via de’ Carbonesi, 8, a ristorante that’s been family owned and serving food for over 100 years, supplying all the produce from the family farm and making their own wine (including a really scrumptious frizzante lambrusco). I ate a full line-up of goodies there, but what I’m here to trumpet about today is the Ravioli di Zucca. Topped solely with a sprinkling of freshly grated parmigiano-reggiano and a smidge of olive oil, it was delicious. When there’s really well-made homemade pasta, I think it should be allowed to shine like this, unadorned (and this was really well-made pasta). And then, after that first taste of perfectly al dente pasta, the fresh and savory pumpkin filling burst into play. Amazing. I would be so bold as to put this ravioli up in a competition not only with every other ravioli in Bologna, but the world. It was that good--so good I can’t believe I took the time to take the below picture (but here’s hoping that picture gets you on the phone to your travel agent, booking a flight to Bologna today, but don’t forget to get a reservation at Da Cesari before leaving--at least if you want the best ravioli that is. If you think you've had better, say so in the comments. I may not believe you, but I'd sure be happy to taste your favorite as a test).

 --A.J. Rathbun

Recensione da Frommerda Cesari a Bologna

In attività da più di un secolo, questo rustico ristorante su due piani è situato nel cuore del centro storico. Dal 1956 la famiglia Cesari è a vostra disposizione per accogliervi ed offrirvi i migliori piatti della cucina bolognese classica.
Piatti abbondanti e abilmente preparati dal personale di cucina con ingredienti freschi. Una volta a settimana è possibile ordinare ravioli di zucca con burro e parmigiano.
Tra i piatti preparati con consumata abilità è possibile scegliere le scaloppine di vitello con prosciutto di Parma e tartufo bianco, oppure melanzane ripiene cotte al forno insaporite con salsa di pomodoro. Fegato di vitello aromatizzato con una glassa di aceto balsamico. L'aceto balsamico, il tartufo bianco e il Parmiggiano Reggiano sono ricchezze del territorio che, con un uso magistrale, prendono parte ad una serie di piatti tradizionali.

Fodor's 2006

L'ottima esecuzione dei piatti classici bolognesi come i tortellini in brodo e le scaloppine di vitello alla bolognese (con prosciutto e formaggio fuso) ne fanno uno dei migliori ristoranti di Bologna nella sua categoria. Ma sono i deliziosi antipasti come la coppa di testa con cipolla e aceto balsamico, il tartufo bianco con sedano rasato, il parmigiano e le varie torte salate a rendere Da Cesari davvero memorabile.

Well-executed Bolognese classic such as tortellini in brodo (in broth) and veal cutlet Bolognese (with ham and melted cheese) make this one of the best restaurants in Bologna in its price categorie. But it’s the delectable appetizers-such as coppa di testa con cipolla e aceto balsamico (cold sliced head meat and red onion with balsamic vinegar), white truffle with celery shaved Parmesan and various quiches- that make Da Cesari truly memorable.


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da Cesari 

 

 

Ci trovate a

  • Bologna
    via de' Carbonesi, 8

Contatti

  • (0039) 051 237710
  • Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Orari d'apertura

CHIUSI PER FERIE
dal 27 Luglio al 29 Agosto 2017

da lunedì a sabato
12:30-14:30 e 19:30-22:30

Domenica CHIUSO

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Ristorante Da Cesari, via de' Carbonesi, 8 Bologna P.Iva 00455040378
Chiusura per Ferie: 3 settimane ad agosto.